Συχνές ερωτήσεις

Πιθανώς να έχετε αναρωτηθεί τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ειδικούς. Για να σας προετοιμάσουμε σχετικά με την πρώτη σας επίσκεψη ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες, θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν στην όλη διαδικασία.   Θα πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας μία ώρα στην πρώτη επίσκεψή. Αν θέλετε, μπορείτε να ζητήσετε από έναν συγγενή ή φίλο να σας συνοδεύσει. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο ασφαλείς αν έχουν παρέα. Ένα οικείο πρόσωπο από την πλευρά σας είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας. Ο ακοολόγος, ο ακοοπροθετιστής ή ο ΩΡΛ θα εξετάσει τα αυτιά σας. Αυτό γίνεται για να ελέγξει για προβλήματα όπως υπερβολικό κερί ή λοιμώξεις του αυτιού. Μετά την εξέταση, ο ειδικός θα κάνει μία μέτρηση ακοής. Θα σας δοθούν ακουστικά και θα παίξουν μια σειρά από ήχους. Μερικοί από αυτούς θα είναι δυνατοί και κάποιοι άλλοι λιγότερο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να λέτε στον ειδικό ή να πατάτε ένα κουμπί όταν ακούτε τους ήχους. Μετά την εξέταση και το τεστ ακοής ο ειδικός θα είναι σε θέση να σας πει περισσότερα για την ακοή σας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ειδικός θα εξηγήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την βελτίωση της ακοής σας. Θα σας παρουσιάσει μια σειρά ακουστικών βοηθημάτων κατάλληλα για τη δική σας δυσκολία ακοής εξηγώντας τις διαφορές και τα πλεονεκτήματά τους.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με το νέο σας ακουστικό βαρηκοΐας. Πρώτα, θα πρέπει να το φοράτε για λίγες ώρες την ημέρα σε οικείο περιβάλλον. Κάποια πράγματα μπορεί να σας φανούν παράξενα. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε τη νέα αίσθηση της ακοής είναι να μιλάτε με ανθρώπους ή να παρακολουθείτε τηλεόραση. Η φωνή σας μπορεί να ακούγεται παράξενη ή πολύ δυνατά σε σας, ίσως γιατί έχετε συνηθίσει να μιλάτε δυνατά ώστε να ακούτε τη φωνή σας. Εξασκηθείτε μιλώντας πιο απαλά. Γράψτε τις εμπειρίες σας - θα βοηθήσουν τον ακοοπροθετιστή σας να ρυθμίσει το ακουστικό σας καλύτερα.

Το σφύριγμα στα ακουστικά βαρηκοϊας προέρχεται από κενά που επιτρέπουν την δίοδο του αέρα ανάμεσα στο εκμαγείο ή κέλυφος του ακουστικού και τον ακουστικό πόρο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε κυψελίδα μέσα στον ακουστικό πόρο ή σε τσαλακωμένο ή σχισμένο σωληνάκι όταν πρόκειται για οπισθοωτιαίο ακουστικό. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον ειδικό ακοοπροθετιστή απαιτείται για την διαπίστωση της πηγής του σφυρίγματος και την αντιμετώπισή του. Θυμηθείτε ότι το σφύριγμα είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα με την βοήθεια των ειδικών. Το ακουστικό βαρηκοϊας είναι μια συσκευή προορισμένη να αποκαταστήσει πλήρως όταν αυτό είναι δυνατό την φυσιολογική μας ακοή. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα απαιτείτε η συνεργασία του ειδικού ακοοπροθετιστή με τον χρήστη. Η πρώτη εφαρμογή είναι πάντα αναγνωριστική και απαιτείτε η υπομονή του χρήστη μιας και ξαφνικά ακούει θορύβους τους οποίους μέχρι τώρα δεν ακουγε και πιθανώς να έχει ξεχάσει. Έτσι, κάποιοι από αυτούς ίσως του φανούν αρχικά ενοχλητικοί ή απλά διαφορετικοί. Σιγά σιγά όμως ο χρήστης μαθαίνει ξανά να ακούει. Τα ψηφιακά ακουστικά έχουν την δυνατότητα μικρορυθμίσεων και έτσι όσο πιο επεξηγηματικός είναι ο χρήστης σχετικά με την φύση των θορύβων που μετά την αρχική εφαρμογή εξακολουθούν να τον ενοχλούν, τόσο πιο βέλτιστη γίνεται η εφαρμογή τους. Θυμηθείτε ότι οι ειδικοί ακοοπροθετιστές μπορούν να βρούν λύση σε όλα τα προβλήματα και ότι η σωστή εφαρμογή του ακουστικού είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα και την τεχνολογία.

Όταν αγοράζουμε ακουστικά , μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να αγοράσουμε ένα αντί για δύο. Είναι φθηνότερο! Αν ανυσηχείτε για το πως θα δείχνετε φορώντας τα ακουστικά, ένα ακουστικό είναι ευκολότερο να κρυφτεί από ότι δύο.! Μπορεί επίσης να σκεφτεί κανείς: Θα αγοράσω ένα και θα δώ πως θα πάει! Αν όμως υποφέρετε από απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά, χρειάζεστε σίγουρα δύο ακουστικά. Αν αγοράζατε γυαλιά, θα σκεφτόσασταν να αγοράσετε μόνο τον ένα φακό; Ο εγκέφαλος επεξεργάζετε τους ήχους και από τα δύο αυτιά- αν φοράτε μόνο το ένα ακουστικό, ο ήχος που προέρχεται από το κάθε αυτί δεν θα είναι ισορροπημένος και αυτό οδηγεί σε διάφορα προβλήματα, όπως:

• Δυσκολία στον εντοπισμό προέλευσης της πηγής του θορύβου
• Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας ειδικά σε θορυβώδες περιβάλλον
• Αυξημένη ένταση στο ένα ακουστικό, πολλές φορές περισσότερο από όσο χρειάζεται.
• Πιθανή πτώση ακοής στο αυτί το οποίο δεν βοηθάται. Το υπό βοήθηση αυτί ένεργοποιείται περισσότερο, και πιθανώς βαθμιαία η απώλεια στο μή βοηθούμενο αυτί μεγαλώσει.

Κατ'αρχήν σκεφτείτε, το τεράστιο κόστος της αναπτυσσόμενης ψηφιακής τεχνολογίας και τις ανάγκες της αγοράς για τους παγκόσμιους κατασκευαστές ακουστικών που ανταγωνίζονται να παραμένουν πρώτοι σε πωλήσεις. Έπειτα σκεφτείτε ότι τα ακουστικά δεν πωλούνται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως τα οικιακά είδη- τηλεοράσεις ή αυτοκίνητα-όπου ο αριθμός των αντικειμένων που πωλούνται μαζικά έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής. Τις περισσότερες φορές τα ακουστικά κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να ταιριάζουν αποκλειστικά στον χρήστη. Επίσης μπορούν να πωληθούν μόνο από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι σύμβουλοι αυτοί θα πρέπει να επενδύσουν τον χρόνο τους ώστε να ελέγξουν την ακοή σας, να κάνουν βέλτιστη εφαρμογή ακουστικών, να ανανεώνουν συναντήσεις μαζί σας που μπορει διαρκέσουν αρκετούς μήνες, καθώς επίσης να σας προσφέρουν την φροντίδα τους για τον χρόνο ζωής του ακουστικού. Και σκεφτείτε ότι ένα ακουστικό βαρηκοϊας αναμένετε να λειτουργει για τα επόμενα 5-7 χρόνια ( με καλή συντήρηση). Πληρώνετε λοιπόν προκαταβολικά για την φροντίδα κάτι που κάνει το ακουστικό να φαίνεται ακριβότερο( σκεφτείτε να πληρώνατε προκαταβολικά τα service του αυτοκινήτου σας). 5-7 έτη με 14 ώρες λειτουργίας/μέρα ισοδυναμεί με 25000-35000 ώρες πραγματικής χρήσης!!! Ο μέσος όρος τιμής των ακουστικών είναι περίπου 1500 ευρώ, έτσι το μέσο κόστος των εφαρμοζόμενων ακουστικών είναι 0,6- 0,8 ευρώ την ημέρα, για μια συσκευή που πραγματικά μπορεί να σας αλλάξει την ζωή!!! Σαν βασικός κανόνας, όσο πιο ακριβό είναι ένα ακουστικό βαρηκοϊας τόσο πιο ακριβής είναι η ικανότητα του να αποκαταστήσει την φυσιολογική μας ακοή και να διαχωρίσει τους ήχους στην παρουσία θορύβων.

Το ταξίδι με το αεροπλάνο πολλές φορές συνοδεύεται από γρήγορες και απότομες αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης. Για να μην υπάρχει πρόβλημα  πρέπει η ευσταχιανή σάλπιγγα να λειτουργεί κανονικά, να ανοίγει συχνά και αρκετά ώστε να μπορεί να ισορροπεί τις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης, ιδιαίτερα κατά την προσγείωση του αεροπλάνου, όσο και εάν τα, τελευταίου τύπου, αεροσκάφη είναι εφοδιασμένα με ειδικά συστήματα εξισορρόπησης της πίεσης. Οποιαδήποτε απότομη αλλαγή ύψους ή ατμοσφαιρικής πίεσης είναι δυνατόν να προκαλέσει το παραπάνω πρόβλημα. Για να αποφύγετε αυτήν την δυσάρεστη και πολλές φορές οδυνηρή αίσθηση δοκιμάστε την κατάποση η οποία ενεργοποιεί τους μύες που ανοίγουν την ευσταχιανή. Μπορεί να συμβεί όταν μασάμε τσίχλα η όταν αφήνουμε μία καραμέλα να λειώσει μέσα στο στόμα, πράγμα που θα πρέπει κάνουμε πριν και κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. Ακόμη καλύτερη μέθοδος είναι το χασμουρητό. Στην  περίπτωση που η κατάποση και το χασμουρητό δεν φέρουν αποτέλεσμα, ο χειρισμός Valsava, ο οποίος συνίσταται στη δυνατή εκπνοή με το στόμα και τη μύτη κλειστή, μπορεί να βοηθήσει. Τα μωρά θα πρέπει να θηλάζουν μπιμπερό η πιπίλα για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Αν χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό βαρηκοΐας, αυτό μπορεί να λειτουργεί κανονικά μέσα στο αεροπλάνο. Ωστόσο, ο αυξανόμενος θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να σας προκαλέσει δυσφορία, ανάλογα με το ακουστικό που χρησιμοποιείτε. Ίσως αισθανθείτε πιο άνετα αν το κλείσετε και το βγάλετε τελείως. Πριν την επιβίβαση, συνιστάται να ενημερώσετε την αεροσυνοδό ότι φοράτε ακουστικό βαρηκοΐας.

Γιατί να αλλάξω το παλαιό μου ακουστικό;

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Οι νέες σειρές ακουστικών επιτρέπoυν τους χρήστες ακουστικών να έχουν άνετη επικοινωνία, να ακούν και να κατανοούν σε μεγαλύτερο βαθμό την ομιλία σε θορυβώδη περιβάλλοντα, αλλά και από μεγαλύτερη απόσταση.

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ

Tα σύγχρονα ακουστικά είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, επιτρέποντας τη βέλτιστη ακρόαση σε κάθε περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο απολαμβάνετε ασύγκριτη ικανότητα ακρόασης, όπου και εάν βρίσκεστε, χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσετε κάτι στις συσκευές σας.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα ενδωτιαία ακουστικά που τοποθετούνται βαθιά μέσα στον ακουστικό πόρο είναι σχεδόν αόρατα και προσαρμόσιμα στο χρώμα του δέρματος, ενώ οι νέες σειρές οπισθωτιαίων ακουστικών προσφέρουν απίστευτη διακριτικότητα καθώς το μέγεθός τους έχει μικρύνει σημαντικά.

ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τα νέα μοντέλα παρέχουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού του ακουστικού, καθώς και ασύρματης σύνδεσης με τηλεόραση, κινητό και άλλες συσκευές που διαθέτουν τεχνολογία BlueTooth.

Επάνω