Η ικανότητα της ακοής είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, που οι περισσότεροι το θεωρούν δεδομένο. Η ακοή είναι ένα δώρο, της δίνουμε όμως ουσιαστική σημασία; Η δυσκολία ακοής μειώνει δραστικά την ικανότητα να κατανοήσουμε την ομιλία   Η ακοή, μας συνδέει με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες. Η αίσθηση της ακοής είναι ένα ουσιαστικό μέρος της καθημερινής μας επικοινωνίας. Σπάνια όμως σκεφτόμαστε το σημαντικό ρόλο που το αυτί μας, ως ένα πολύπλοκο όργανο, παίζει στη ζωή μας.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΚΟΗΣ

Ζητάτε συχνά από άλλους να επαναλάβουν αυτά που είπαν;

Ρυθμίζετε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο πιο δυνατά από ότι θέλουν οι άλλοι παρευρισκόμενοι;

Σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσετε τις όποιες συζητήσεις όταν υπάρχουν άλλοι θόρυβοι στο περιβάλλον σας;

Σας φαίνεται η ομιλία των άλλων ως μουρμουρητό;

Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην παρακολούθηση ομαδικών συζητήσεων;

Σας είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται οι ήχοι;

Εάν απαντήσατε “ναι” σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, μπορεί να πάσχετε από απώλεια ακοής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν ειδικευμένο επαγγελματία, που μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τον τύπο και βαθμό της απώλειας ακοής σας και τα κατάλληλα μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

Είδη βαρηκοϊας

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας

Οποιοδήποτε πρόβλημα στο έξω ή μέσο αυτί που έχει ως αποτέλεσμα ο ήχος να μην άγεται όπως πρέπει αποκαλείται βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Οι βαρηκοΐες αγωγιμότητας είναι συνήθως ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας, μεταξύ 25 και 65 ντεσιμπέλ.

Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής οφείλεται στην απουσία ή την καταστροφή αισθητηρίων κυττάρων (τριχοειδή κύτταρα) στον κοχλία και είναι συνήθως μόνιμη. Γνωστή και ως βαρηκοΐα αντιλήψεως, η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, σοβαρή ή βαριά. Η ήπια έως σοβαρή νευροαισθητήρια απώλεια ακοής μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακουστικά βαρηκοΐας ή με εμφύτευμα μέσου ωτός. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι συνήθως η λύση για σοβαρή ή βαριά απώλεια ακοής.

Μικτή βαρηκοΐα

Η μικτή απώλεια ακοής συνδυάζει τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Οφείλεται σε προβλήματα τόσο στο έσω όσο και στο έξω ή μέσο αυτί. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση, ακουστικά βαρηκοΐας, εμφυτεύματα μέσου ωτός ή εμφυτεύματα οστικής αγωγιμότητας.

Νευρική βαρηκοΐα

Ένα πρόβλημα που οφείλεται σε έλλειψη ή βλάβη του ακουστικού νεύρου μπορεί να προκαλέσει νευρική βαρηκοΐα. Η νευρική βαρηκοΐα είναι συνήθως βαριά και μόνιμη.

Επάνω