Συχνές ΕρωτήσειςΕχω ακούσει ότι τα ακουστικά είναι ενοχλητικά και σφυρίζουν. Είναι αλήθεια;

Το σφύριγμα στα ακουστικά βαρηκοϊας προέρχεται από κενά που επιτρέπουν την δίοδο του αέρα ανάμεσα στο εκμαγείο ή κέλυφος του ακουστικού και τον ακουστικό πόρο. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε κυψελίδα μέσα στον ακουστικό πόρο ή σε τσαλακωμένο ή σχισμένο σωληνάκι όταν πρόκειται για οπισθοωτιαίο ακουστικό.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον ειδικό ακοοπροθετιστή απαιτείται για την διαπίστωση της πηγής του σφυρίγματος και την αντιμετώπισή του. Θυμηθείτε ότι το σφύριγμα είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα με την βοήθεια των ειδικών.

Το ακουστικό βαρηκοϊας είναι μια συσκευή προορισμένη να αποκαταστήσει πλήρως όταν αυτό είναι δυνατό την φυσιολογική μας ακοή. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα απαιτείτε η συνεργασία του ειδικού ακοοπροθετιστή με τον χρήστη. Η πρώτη εφαρμογή είναι πάντα αναγνωριστική και απαιτείτε η υπομονή του χρήστη μιας και ξαφνικά ακούει θορύβους τους οποίους μέχρι τώρα δεν ακουγε και πιθανώς να έχει ξεχάσει. Έτσι, κάποιοι από αυτούς ίσως του φανούν αρχικά ενοχλητικοί ή απλά διαφορετικοί. Σιγά σιγά όμως ο χρήστης μαθαίνει ξανά να ακούει.

Τα ψηφιακά ακουστικά έχουν την δυνατότητα μικρορυθμίσεων και έτσι όσο πιο επεξηγηματικός είναι ο χρήστης σχετικά με την φύση των θορύβων που μετά την αρχική εφαρμογή εξακολουθούν να τον ενοχλούν, τόσο πιο βέλτιστη γίνεται η εφαρμογή τους.

Θυμηθείτε ότι οι ειδικοί ακοοπροθετιστές μπορούν να βρούν λύση σε όλα τα προβλήματα και ότι η σωστή εφαρμογή του ακουστικού είναι εξίσου σημαντική με την ποιότητα και την τεχνολογία.Ένα ή δύο ακουστικά;

Όταν αγοράζουμε ακουστικά , μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να αγοράσουμε ένα αντί για δύο. Είναι φθηνότερο! Αν ανυσηχείτε για το πως θα δείχνετε φορώντας τα ακουστικά, ένα ακουστικό είναι ευκολότερο να κρυφτεί από ότι δύο.! Μπορεί επίσης να σκεφτεί κανείς: Θα αγοράσω ένα και θα δώ πως θα πάει!

Αν όμως υποφέρετε από απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά, χρειάζεστε σίγουρα δύο ακουστικά. Αν αγοράζατε γυαλιά, θα σκεφτόσασταν να αγοράσετε μόνο τον ένα φακό; Ο εγκέφαλος επεξεργάζετε τους ήχους και από τα δύο αυτιά- αν φοράτε μόνο το ένα ακουστικό, ο ήχος που προέρχεται από το κάθε αυτί δεν θα είναι ισορροπημένος και αυτό οδηγεί σε διάφορα προβλήματα, όπως:

  • Δυσκολία στον εντοπισμό προέλευσης της πηγής του θορύβου>
  • Δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας ειδικά σε θορυβώδες περιβάλλον
  • Αυξημένη ένταση στο ένα ακουστικό, πολλές φορές περισσότερο από όσο χρειάζεται.
  • Πιθανή πτώση ακοής στο αυτί το οποίο δεν βοηθάται. Το υπό βοήθηση αυτί ένεργοποιείται περισσότερο, και πιθανώς βαθμιαία η απώλεια στο μή βοηθούμενο αυτί μεγαλώσει.


Γιατί τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ακριβά; Πώς μια τόσο μικρή συσκευή κοστίζει τόσα χρήματα;

Κατ'αρχήν σκεφτείτε, το τεράστιο κόστος της αναπτυσσόμενης ψηφιακής τεχνολογίας και τις ανάγκες της αγοράς για τους παγκόσμιους κατασκευαστές ακουστικών που ανταγωνίζονται να παραμένουν πρώτοι σε πωλήσεις. Έπειτα σκεφτείτε ότι τα ακουστικά δεν πωλούνται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως τα οικιακά είδη- τηλεοράσεις ή αυτοκίνητα-όπου ο αριθμός των αντικειμένων που πωλούνται μαζικά έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους παραγωγής.

Τις περισσότερες φορές τα ακουστικά κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να ταιριάζουν αποκλειστικά στον χρήστη. Επίσης μπορούν να πωληθούν μόνο από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οι σύμβουλοι αυτοί θα πρέπει να επενδύσουν τον χρόνο τους ώστε να ελέγξουν την ακοή σας, να κάνουν βέλτιστη εφαρμογή ακουστικών, να ανανεώνουν συναντήσεις μαζί σας που μπορει διαρκέσουν αρκετούς μήνες, καθώς επίσης να σας προσφέρουν την φροντίδα τους για τον χρόνο ζωής του ακουστικού. Και σκεφτείτε ότι ένα ακουστικό βαρηκοϊας αναμένετε να λειτουργει για τα επόμενα 5-7 χρόνια ( με καλή συντήρηση).

Πληρώνετε λοιπόν προκαταβολικά για την φροντίδα κάτι που κάνει το ακουστικό να φαίνεται ακριβότερο( σκεφτείτε να πληρώνατε προκαταβολικά τα service του αυτοκινήτου σας). 5-7 έτη με 14 ώρες λειτουργίας/μέρα ισοδυναμεί με 25000-35000 ώρες πραγματικής χρήσης!!! Ο μέσος όρος τιμής των ακουστικών είναι περίπου 1500 ευρώ, έτσι το μέσο κόστος των εφαρμοζόμενων ακουστικών είναι 0,6- 0,8 ευρώ την ημέρα, για μια συσκευή που πραγματικά μπορεί να σας αλλάξει την ζωή!!! Σαν βασικός κανόνας, όσο πιο ακριβό είναι ένα ακουστικό βαρηκοϊας τόσο πιο ακριβής είναι η ικανότητα του να αποκαταστήσει την φυσιολογική μας ακοή και να διαχωρίσει τους ήχους στην παρουσία θορύβων.Η Earaid είναι Αναγνωριμένο Κέντρο Εφαρμογής από τον Σύλλογο Ακοοπροσθετιστών Ελλάδος.

Πολλές και Χρήσιμες πληροφορίες για την χρήση ακουστικών Βαρηκοΐας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.